perjantai 1. syyskuuta 2017

Kakkosten pyöräretki

Elokuun viimeisenä päivänä Suoraman koulun 2.-luokkalaiset suuntasivat pyöräretkelle Kangasalan keskustaan. Kohteinaimme olivat Kangasalan kirkko ja kotiseutumuseo. Matkaan lähdettiin koululta aamulla kahdeksan jälkeen. Noin 90 oppilasta muodostivat näyttävän pyöräletkan kiiltävine huomioliiveineen. Pyöräretkeä varten oltiin treenattu jo aiemmilla viikoilla pyöräradan ja -katsastuksen muodossa.
Pyöräjonoa muodostamassa koulun pihaan klo 8:16.
Reissun aikana kerrattiin kumpaa tien reunaa pyöräilijä kulkee liikenteessä: oikeaa.

Pyörärivi kirkon kupeessa.

Keskustaan saavuttuamme kerrattiin nopeasti kuinka matka oli sujunut ja suuri porukkamme jaettiin kahteen osaan. Puolet porukasta suuntasi ensin kotiseutumuseoon ja toiset opastetulle kierrokselle hautausmaalle ja kirkkoon.
    Kotiseutumuseossa riitti ihmeteltävää heti ovelta alkaen. Museon pihassa seisoi miljoonia vuosia vanha Pallokivi, joka on tuotu museolle Valkeakosken suunnalta, noin 15km:n päästä museolta. Myös museon metrin paksuiset seinät herättivät uteliaisuutta. Vanhana viljavarastona toiminut tila edusti oman aikansa murtovarmaa suunnittelua.
Tokaluokan oppilaita tunnustelemassa Pallokiveä.

Tokaluokkalaiset kotiseutumuseon edessä aloittamassa opastettua kierrosta.
Tokaluokan oppilaat kotiseutumuseossa tutustumassa Kangasalan historiaan.
Opastetulla hautausmaan kierroksella oppilaiden kiinnostus jakaantui selvästi useisiin eri kohteisiin. Kierros alkoi Kangasalan lastenkodin palon muistomerkiltä. Opas kertoi vuonna 1954 sattuneesta tulipalosta, jossa menehtyi useita 1-6 -vuotiaita lapsia. Aihe herätti oppilaissa useita kysymyksia ja hienoa keskustelua saatiinkin aikaiseksi oppaan johdolla. Tunnelmaa kevennettiin oppaan kertoessa, kuinka Pokemon Go -pelin kohteita voi löytää hautausmaan alueelta. Oppilaita innosti ajatus tulla hautausmaalle vapaa-ajalla katsomaan mitä pelistä löytyy.

Oppilaat lastenkodin tulipalon muistomerkin luona. 
Oppilaat sankarihaudoilla.

Eniten kiinnostusta jo ennakkoon herätti kirkon kuuluisa Verikivi. Kaikki kuuntelivat hiljaa oppaan kertoessa tarinaa Verikivestä ja sen roolista kirkon historiassa.

Oppilaat Verikiven luona.
Opas kertomassa Verikiven tarinaa.

Ulkoa siirryttiin kirkon sisätiloihin sakastin kautta. Oppilaat istuivat kirkon etupenkkeihin oppaan alkaessa kertoa faktoja kirkosta ja sen esineistä. 




































Jalmari Finnen lahjoittama kastemalja.

Toisen ryhmän ollessa kotiseutumuseossa ja toisen kirkossa, meidät yllätti sade ja jouduimme turvautumaan suunnitelmaan B. Reissu näkötornille oli jätettävä toiseen kertaan ja siirryimme syövään eväitä seurakuntatalon saliin suojaan sateelta. 


Paluumatka koululle suoritettiin pyöräillen sateessa, mutta reippaiden kakkosten suusta ei kuulunut pienintäkään ärtymyksen ääntä. Kokonaisuutena reissu oli oikein onnistunut. Tällaisella porukalla kelpaa lähteä toistekin reissuun!

Terv. kakkosten tiimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti